Nieuws Fiets mee langs ons water

gepubliceerd op: 14-04-2016 15:22

Dat fietsen behalve gezond en ontspannend ook heel leerzaam kan zijn, bewijst de nieuwe fietsroute ‘Fiets langs ons water’. Tijdens deze mooie en educatieve fietsroute tussen Natuur- en Milieucentrum (NMC) De IJzeren Man in Weert en Buitencentrum De Pelen in Ospel ontdekken en beleven fietsers prachtige plekjes die met water èn waterbeheer hebben te maken. Zondag 24 april wordt deze fietsroute in gebruik genomen.

De nieuwe fietsroute is vanaf 24 april gratis verkrijgbaar bij NMC de IJzeren Man en Buitencentrum de Pelen. Deze route leidt fietsers langs sluizen, kanalen en een waterkrachtcentrale. De route is een initiatief van Waterschap Peel en Maasvallei, de gemeenten Weert en Nederweert, Buitencentrum de Pelen en Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man en Waterklaar.

Waterklaar Het project Waterklaar is een project van Samenwerkingsorganisatie Waterpanel Noord. Binnen Waterpanel Noord werken vijftien gemeenten, de beide Limburgse waterschappen en Waterleiding Maatschappij Limburg nauw samen. Het project Waterklaar wil burgers stimuleren om anders met water in hun tuin om te gaan. "Het gaat om een stukje bewustwording. De fietsroute is één manier om burgers op een ludieke en sportieve wijze hierover te informeren", zo legt Giel van Eck, projectleider Waterklaar uit.

Verbinden

Ben Buiting, voorzitter samenwerkingsorganisatie Waterpanel Noord benadrukt: "Water is belangrijk. De toenemende neerslagintensiteit maakt dat we met elkaar moeten werken aan oplossingen. Daarbij is samenwerken de sleutel". "Met deze fietsroute komt er een verbinding tussen NMC de IJzeren Man en Buitencentrum de Pelen en dus ook tussen de prachtige natuur in Weert en Nederweert. Al fietsend langs waterwegen zullen mensen ontdekken hoe mooi het hier is", aldus Marijke Vaes manager Buitencentrum de Pelen. "Mensen kunnen zelf een bijdrage leveren aan het langer vasthouden van water", legt Jet Joris van de IJzeren Man uit. ,,Daarmee voorkom je dat regenwater bij forse buien te snel wordt afgevoerd en er mogelijk wateroverlast ontstaat. Door de klimaatverandering krijgen we vooral in de zomer steeds vaker met forse buien te maken."

Programma 24 april Het programma start om 10.00 uur bij Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 in Weert. Daan Prevoo, Ben Buiting, en Tijn Derks (jeugdwaterschapsbestuurder Waterschap Peel en Maasvallei) fietsen die dag als eerste een deel van de route. Er zijn veel wateractiviteiten voor jong en oud bij NMC de IJzeren Man en Buitencentrum de Pelen (Moostdijk 15 Ospel), zoals een watermarkt, een mooie tentoonstelling en watercolleges door Professor Broccoli. Ook is de waterkrachtcentrale langs de fietsroute die dag geopend.

terug naar overzicht