Als je als zorgmedewerker, praktijk ondersteuner, huisarts of specialist aandacht hebt voor risico gedrag en preventief advies aan wilt reiken, of wilt stimuleren, dan heb je hulpmiddelen hiervoor nodig. Vaak heb je maar kort de tijd en blijft het wellicht bij informeren, bewustwording. Daar waar er weinig tijd is, is een korte analyse of specifieke scan wellicht nuttig. Als er wat meer tijd beschikbaar is, kan wellicht begeleid of gecoacht worden.
Deze zorg en welzijn toolbox reikt links aan naar nuttige websites en tools, bewustwordingsmaterialen en meer, om in de wachtkamer te gebruiken en/of in een op een advies. In het rechter menu zijn de links en materialen beschikbaar. Mis je hier nog tools of materialen, waar in de praktijk, vanuit de patiënt wel eens vraag naar is, mail dat gerust naar info@beweegnet.nl en wij gaan kijken of we het toe kunnen voegen.
Zelfhulp is een waardevolle aanvulling op de formele zorg. ‘Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt’, draagt bij aan de positieve gezondheid van cliënten of patiënten. Via zelfhulp vinden mensen een luisterend oor, erkenning en praktische informatie. Als professional heb je misschien niet altijd een antwoord paraat.Wellicht krijg je te maken met heftige emoties van cliënten of vraagt iemand tips voor de thuissituatie. Één vraag is dan wellicht voldoende: ‘Wilt u eens praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?’ Door het verwijzen naar zelfregietool.nl kunnen cliënten bij lotgenoten antwoorden vinden op praktische vragen, zowel individueel als in een groep. Dat helpt en ondersteunt. Dit betekent dat je als professional je makkelijker op de kwaliteit van de behandeling en het herstel kunt focussen. Daarnaast is lotgenotencontact ook wetenschappelijk bewezen.