Nieuws Eerste stappen voor de opstart van het Weerter Blue Zone leefstijl plan 2014 zijn gezet

gepubliceerd op: 23-01-2014 15:20

Onderzoek wijst uit dat meer dan 60% van de jeugd in Weert de fitnorm niet behaald en maar liefst 52% van de volwassenen heeft overgewicht. Meer dan 70% van de jeugd in Weert eet onvoldoende fruit en groenten. De World Health Organization presenteerde afgelopen jaar de trieste mededeling dat de eerste generatie is geboren die een lagere levensverwachting heeft dan de ouders. De extreme stijging van diabetes en overgewicht, ook onder de jeugd, is hier onder andere oorzaak van.

Vanuit Platform Weert in Beweging is in 2013, binnen de werkgroep “Sport- en beweegbeleid 2.0” van de gemeente Weert, voorgesteld om, ervoor te gaan om van Weert de eerste Nederlandse Blue Zone stad te maken. Blue Zones zijn de 5 gebieden op aarde waar mensen gemiddeld 7 tot 12 jaar vitaler ouder worden dan in de rest van de wereld. Blue Zone introductie. National Geographics onderzocht de kenmerken en deze worden vertaald in het Weerter Blue Zone plan 2014.

Wijkgerichte aanpak

Het Weerter Blue Zone leefstijl plan is een wijkgerichte aanpak, waarin de burger in de wijk, wijkteams en wijkraden centraal staan. In de wijk wordt er een Wijkgericht Blue Zone team samengesteld en wordt samen een wijkgericht Blue Zone leefstijl plan opgesteld. De Blue Zone wijkteams richten zich op de volgende doelgroepen/aandachtsgebieden:

  • Jeugd/scholen/kinderopvang
  • Senioren
  • Mensen met een beperking
  • Bedrijven en instanties
  • Zorg en welzijn
  • Leefomgeving

Iedereen die er iets voor voelt om een bijdrage te leveren aan een gezonder Weert en deel uit wil maken van een wijkgericht Blue Zone team kan voor meer informatie mailen naar John van Heel van Platform Weert in Beweging: j.vanheel@efaa.nl

terug naar overzicht