Nieuws Kwaliteit van leven - Positieve Gezondheid

gepubliceerd op: 11-06-2018 10:19

Wat is kwaliteit van leven?

Alle 6 domeinen van het Positieve Gezondheid model hebben direct of indirect invloed op onze fysieke gezondheid en op het risico om ziekten te ontwikkelen.

Juist daarom is aandacht voor alle domeinen belangrijk, vanuit de zorg, maar ook voor begeleiders op gebied van fitheid, leefstijl en gezondheid. In dit artikel leggen we de focus op het domein ‘Kwaliteit van leven’. Onderdelen hiervan zijn;

  • Je kwaliteit van leven algemeen
  • Je gevoel van welbevinden
  • De mate waarin je kan genieten van het leven
  • Hoe je je gezondheid ervaart
  • Lekker in je vel zitten
  • De mate van levenslust
  • Het gevoel van balans in je leven

Waarom aandacht voor kwaliteit van leven?

De manier waarop wij ons leven bekijken en beoordelen kan een negatieve en positieve invloed hebben op onze gezondheid. Door ons te richten op gezondheid en wat we nog kunnen in de plaats van de focus op ziekten, kunnen we invloed uitoefenen op de gezondheid en energie van onze cellen. Focus op gezondheid bevordering, daar waar het kan, geeft een positief perspectief naar de toekomst en dat is een sleutel factor om de kwaliteit van leven te laten groeien.

Hoe pak je dat aan?

Als onze perceptie over onze kwaliteit van leven mede bepalend is voor onze gezondheid, laat ons eens kijken hoe we die perceptie een positieve impuls kunnen geven.  Geef jezelf eens een rapportcijfer op de volgende aspecten, op een schaal van 0 tot 10. 0 betekend, geheel niet, 10 betekend, helemaal mee eens.

 

 

Waardering van 0-10

Ik geniet van het leven

 

Ik ben gelukkig

 

Ik zit lekker in mijn vel

 

Ik ervaar balans en evenwicht in mijn leven

 

Ik voel me veilig

 

Mijn gezondheid ervaar ik als positief

 

Ik voel me levenslustig

 

 

Omdat de mate van stress die ons lichaam ervaart gebaseerd is op onze perceptie over de elementen in ons leven, kunnen we zelf ook sturing geven aan ons stress niveau, door onze perceptie positief te beïnvloeden.

Door de aandacht op die aspecten die goed gaan te vergroten kan het algemene gevoel van kwaliteit van leven ook een positieve impuls krijgen.

Wat zou je kunnen ondernemen of waarop zou je je aandacht kunnen richten, om het onderdeel waarop je lager scoorde, iets te verhogen?

Wil je de inspiratieposter 'Kwaliteit van leven' ontvangen, mail naar info@beweegnet.nl 

Wij, van Platform Weert in Beweging wensen je een hoge kwaliteit van leven.

terug naar overzicht