Nieuws Biodiversiteitsweekend in Kempen~Broek

gepubliceerd op: 13-06-2014 12:52

Dit weekend wordt er in het GrensPark Kempen~Broek (onderdeel van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland), het gebied dat grofweg tussen Weert, Bree en Maaseik ligt, een biodiversiteitsweekend georganiseerd.

Zaterdag 14 juni en zondag 15 juni zullen een veertigtal vrijwilligers proberen verschillende planten en dieren zo goed mogelijk in kaart te brengen. Aan de hand van dieren en planten die voorkomen in een gebied kunnen we zien hoe het met dat gebied gaat. Je ontdekt hoe een soort zich ontwikkelt en wat de effecten zijn van bepaalde ingrepen. Als uitvalsbasis voor de excursies gebruiken we het Smeetshof in Bocholt.

Vrijdag 13 juni om 20u komen Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, en Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, ook bekend van het TV programma “Dieren in Nesten”,  het Biodiversiteitsweekend inleiden.

Ignace Schops zal antwoorden geven op veelgestelde vragen rond biodiversiteit. Bestaat er een verband tussen klimaatverandering en biodiversitieit? En is het nu allemaal zo erg dat soorten uitsterven? En zo ja, kunnen we er dan nog iets aan doen? Hoe pakken we dit dan best aan? Moeten we een prijs plakken op natuur? Kunnen we in Limburg iets doen?

Frederik Thoelen bespreekt de resultaten  van de trailcams (zogenaamde observatiecamera’s voor het filmen van wilde dieren) die hij in Kempen~Broek heeft opgehangen.

Tijdens dit weekend willen we zoveel mogelijk planten en dieren in kaart brengen. Er doen zowel gewone mensen mee die de afgelopen weken onze monitorcursus hebben gevolgd als echte specialisten. 

Vrijdagavond gaan we op zoek naar nachtdieren in Kempen~Broek zoals nachtvlinders en vleermuizen. In Kempen~Broek komen immers nog zeldzame soorten voor.

Zaterdag wordt er om 6u een vroege vogel wandeling georganiseerd in het Smeetshof. Daarna zijn er van 9u tot 12.30u 2 plantenexcursies. Eén in het Smeetshof en één in Wijffelterbroek. Namiddag leggen we ons van 13.30u tot 17u toe op insectenexcursies. Er zullen bijen en mieren worden gemonitord in Stramprooierheide en dagvlinders in Wijffelterbroek.

’s Avonds om 18.30u organiseren we een barbecue met diploma-uitreiking met aansluitend een excursie toegelegd op de nachtzwaluw in de Laurabossen en een excursie nachtvlinders aan het Smeetshof.

Zondag worden er van 9u tot 12.30u 2 plantenexcursies gedaan aan het Smeetshof en in Wijffelterbroek. Naar goede Limburgse gewoonte sluiten we af met vlaai en koffie.

Noot voor de pers, niet voor publicatie: Voor meer informatie kunt u terecht bij Els Peusens, projectmedewerker Kempen~Broek, T +32 (0)89 65 56 92 of els@rlkm.be.

terug naar overzicht